👋 Nhắn cho DOL để tìm hiểu chi tiết về các khóa học IELTS nhé!

Hướng dẫn cách viết IELTS General Writing Task 2 chi tiết

Đối với kỹ năng IELTS Writing, Task 2 là phần chiếm điểm số cao nhất trong tổng điểm bài thi. Đây cũng là phần khó luyện nhất với đa dạng câu hỏi và yêu cầu độ dài bài viết dài hơn. Cùng DOL tìm hiểu cách để chinh phục IELTS General Writing task 2 dễ dàng hơn nha!

blog-cover-editor
00:00

1. Giới thiệu về IELTS General Writing Task 2

Trong phần thi IELTS Writing, IELTS General Writing Task 2 chiếm ⅔ tổng số điểm cũng như thời gian làm bài. Task 2 cũng khó hơn so với Task 1 với các yêu cầu phức tạp hơn.

1.1 Yêu cầu chung

Độ dài bài viết tối thiểu là 250 từ với đề bài liên quan đến các lĩnh vực của cuộc sống như giáo dục, y tế, môi trường… Những chủ đề thường gây chú ý và nhận được sự quan tâm của nhiều người.

1.2 4 Tiêu chí chấm điểm

Tiêu chuẩn chấm thi IELTS General Writing Task 2
4 tiêu chí quan trọng đánh giá phần viết của thí sinh

1.2.1 Task Achievement

Đối với tiêu chí Task Achievement của IELTS Writing Band Descriptors, bài viết của thí sinh cần trả lời được tất cả các phần của đề bài, điều này được thể hiện ở 3 phần Mở - Thân - Kết.

Bạn cần phải đảm bảo được các tiêu chí con bên dưới để có được điểm Task Achievement:

 • Trả lời đầy đủ yêu cầu của đề

 • Nêu quan điểm rõ ràng

 • Chứng minh quan điểm bằng lập luận và ví dụ

 • Viết đủ số chữ yêu cầu

1.2.2 Coherence and Cohesion

 • Đối với đoạn văn

Tiêu chí này của IELTS Writing Band Descriptors yêu cầu các đoạn văn phải có ý chính rõ ràng và hợp lý. Nếu bài viết của bạn không được chia thành các đoạn hợp lý thì điểm tiêu chí này sẽ không được hơn 5 điểm.

 • Đối với bài văn

Bài văn của bạn cần nêu rõ quan điểm ở mở bài và xuyên suốt thân bài cần phải được triển khai theo đúng như quan điểm đã nêu, cũng như khi chốt lại ý ở cuối bài thì quan điểm vẫn phải được giữ nguyên. Ngoài ra, trong mỗi đoạn văn, thí sinh cần nêu rõ ý chính mà mình sẽ trình bày trong đoạn ở câu mở đầu của đoạn văn đó.

1.2.3 Lexical Resource 

Tiêu chí này của IELTS Writing Band Descriptors dùng để đánh giá vốn từ vựng và khả năng sử dụng từ vựng của thí sinh. Bài viết có vốn từ vựng đa dạng, sử dụng từ vựng một cách tự nhiên và phù hợp với chủ đề sẽ được điểm cao hơn. Cụ thể như sau:

 • Thí sinh phải sử dụng lựợng từ vựng đa dạng

 • Thí sinh không viết sai chính tả

 • Thí sinh áp dụng được collocation trong bài

1.2.4 Grammatical Range & Accuracy

Nhiều bạn thí sinh thường chỉ cố gắng nhồi nhét càng nhiều cấu trúc ngữ pháp càng tốt (range) mà quên mất độ chính xác (accuracy) cũng đóng vai trò cực kỳ quan trọng.

 • Sử dụng đa dạng cấu trúc câu

 • Sử dụng đúng thì

 • Cách đặt dấu câu

1.3 Bố cục bài viết Writing Task 2 General

Bài viết General Writing Task 2 về cơ bản sẽ có 4 phần:

 • Introduction: Phần mở bài

 • Paragraph 1: Phần thân bài 1

 • Paragraph 2: Phần thân bài 2

 • Conclusion: Phần kết bài

Mỗi phần đều sẽ có chức năng riêng giúp nêu quan điểm, giải thích hoặc chứng minh 1 vấn đề. Ngoài nội dung, từ vựng, từ nối hoặc cấu trúc sử dụng cũng là những yếu tố quan trọng để bài luận của bạn mạch lạc & đầy đủ hơn. Mỗi dạng bài sẽ có bố cục giống nhau nhưng cách triển khai quan điểm sẽ khác. Tiếp theo, Dol sẽ hướng dẫn bạn một số cách viết các dạng bài khác nhau của Writing IELTS task 2 General!

00:00

2. Cách viết IELTS General Writing Task 2 từng dạng bài

4 dạng bài xuất hiện trong Writing Task 2 General
Các dạng bài có trong IELTS General Writing Task 2

2.1 Dạng Argumentative essay

Đây là dạng bài phổ biến nhất trong bài thi IELTS General Writing Task 2. Đề bài của dạng này thông thường sẽ yêu cầu thí sinh đưa ra ý kiến, quan điểm hoặc lập trường của bản thân về 1 vấn đề được hỏi.

Một số dấu hiệu để nhận biết dạng Argumentative essay như sau: 

 • Many factors motivate people in the workplace. Of these, money is the most important. To what extent do you agree or disagree?

 • Large companies use sporting events to promote their products. Some people think this has a negative impact on sports. To what extent do you agree or disagree?

Các bước viết Argumentative Essay:

Đề: Many factors motivate people in the workplace. Of these, money is the most important. To what extent do you agree or disagree?

- Bước 1: Lên ý tưởng và lập dàn ý

Bạn có thể dùng thêm 2 cách sau để lên ý tưởng cũng như lập dàn ý cho bài viết của mình nhé!

+ Áp dụng specifying và logical idea development theo Linearthinking

+ Cập nhật kiến thức xã hội

- Bước 2: Viết bài

+ Mở bài:

 • Paraphrase lại câu hỏi trong đề bài

 • Viết thesis statement - nêu quan điểm rõ ràng định hướng bài viết.

Working motivation has been attributed to a myriad of sources. Certain individuals are of the opinion that earning is of utmost importance that drives people to devote themselves to work. Although I am in consummate accord with the notion, I still think that other contributors including the purpose of the job and healthy competition between employees can also be regarded as elements motivating people to work harder.

+ Thân bài: Bạn có thể viết theo 2 hướng như sau:

 • Dùng cả 2 đoạn để support ý chính

 • Dùng 1 đoạn support ý đối lập và 1 đoạn support ý thuận

On the one hand, the significance of money earned by individuals from working has been attached to its paramount importance in fulfilling a desired life and solidifying one’s social status. It goes without saying that the majority of people work in a financial-oriented way to support other aspects of life such as recreation, education, or healthcare. Without financial means, people would desperately struggle to equip themselves with knowledge and handle extreme emergencies. Not to mention that the more money people make, the more respect they can gain from others. Social status has long been ascribed to the sound financial stage that each person can reach. Therefore, people are more dedicated to working to earn more money with an aim of achieving higher social recognition and admiration.

On the other hand, there are multiple other ways to incentivize employees to work hard without financial involvement. The first motivation comes in the form of healthy competition between colleagues. In a community where workers are challenged against one another to deliver the best results, it will create a drive to work harder. This should be noted, though, that this healthy competitive attitude can turn into aggressive workplace politics if not supervised. Another motivation is when employees feel that they are serving a greater purpose in doing their jobs. For example, doctors and nurses work harder than in any other profession because they feel they have the responsibility to save lives.

+ Kết bài: Bạn nên tóm lại đủ và đúng tất cả những gì đã viết, tuyệt đối không thêm idea mới nha.

In conclusion, the promise of earning ample money motivates employees to work hard in various ways. However, many other incentives also make workers more diligent including job purposes and favorable competition among workers.

- Bước 3: Kiểm tra lại bài viết

Bước này tuy không mất nhiều thời gian nhưng lại vô cùng quan trọng vì bạn phải đọc lại bài viết của mình để kiểm tra lỗi về ngữ pháp và chính tả. Cho đến bước này, bạn không thể sửa được idea nhưng những lỗi nhỏ nhặt về ngữ pháp và chính tả trong lúc viết thì hoàn toàn có thể sửa lại bạn nhé!

2.2 Dạng Problems, Cause, Solution

Dạng bài này sẽ yêu cầu người viết cung cấp thông tin về một vấn đề hoặc thực trạng nào đó và đưa ra giải pháp cho vấn đề đấy.

Một số đề mẫu của dạng Problems, Cause, Solution:

 • People aim to achieve a balance between their work and lives. But few people achieve it. What are the causes of problems? How to overcome it?

 • Major cities in the world are growing fast, as well as their problems. What are the problems that young people living in those cities are facing? Suggest some solutions.

Cách viết dạng Problems, Cause, Solution

Đề: People aim to achieve a balance between their work and lives. But few people achieve it. What are the causes of problems? How to overcome it?

- Bước 1: Phân tích câu hỏi

Đây là bước quan trọng và dễ nhất khi làm dạng bài này. Nhờ bước này bạn mới có thể xác định được yêu cầu đề, để từ đó hình thành nên dàn ý đúng cho bài viết của mình.

- Bước 2: Lên ý tưởng

Ngay sau khi xác định được yêu cầu đề thì bạn cần phác thảo những ý tưởng bạn có thể brainstorm cho đề được cho. Bạn có thể áp dụng 2 bước nhỏ hơn trong phần này, cụ thể là:

+ Bước 1: Specify the question

+ Bước 2: Develop ideas logically

Bước 3: Xác định từ vựng

Trong lúc viết ý tưởng, bạn hãy cố gắng nghĩ ra những từ vựng có thể dùng để diễn đạt những ý của mình. Tất nhiên trong lúc đang lên idea, bạn sẽ không thể nghĩ đến những từ ngữ hay hoặc đúng; tuy nhiên, hãy cứ viết lại nhiều nhất có thể để tránh việc bản thân quên trong quá trình viết bạn nhé.

Bước 4: Viết bài

+ Mở bài:

 • Paraphrase lại câu hỏi trong đề bài

 • Viết thesis statement - nêu quan điểm rõ ràng định hướng bài viết.

The rapid speed of advancement in human lives has led us to the dilemma of maintaining the equilibrium between working and living. This essay would delve into the reason why many people encounter the failure of balancing those aforementioned aspects and propose certain solutions to deal with the problem.

+ Thân bài: Main body của bạn nên có cấu trúc:

 • Topic sentence: nêu mục tiêu đoạn

 • Example: đưa ví dụ hỗ trợ ý

The unattainable goals of stabilizing work and life can be attributed to financial and social pressure as well as household responsibilities that one has to fulfill. Chief among these is that people are working in a goal-oriented way to make ends meet which imposes tremendous strain that they have to suffer. This can be explained by the fear of being heavily in debt or not having a decent life in the future once they stop working. Also, social recognition has created a burden that most individuals have to shoulder. Working arduously and continuously to climb to a higher position on the career ladder has been the ultimate goal of employees due to their obsession with acknowledgment from society. Concerning the second reason, a myriad of domestic duties such as taking care of children and parents has led to the insufficient amount of time allocated for individuals themselves. The shortage of time for relaxation and recharging energy has contributed to the impossibility of balancing work and life for most people.

Fortunately, the efficient working approach and the sharing of household responsibilities can be applied to address those problems. With regard to the former, people should modify their working style, from laboriously to efficiently and productively by means of multitasking. For example, waiting time in commuting by public transport can be used to check emails, plan personal schedules or revise reports. Turning to the second idea, family members are encouraged to share household chores with each other to lighten the burden that one has to carry. In this way, everyone would have more time to cater to their favorite pastimes such as watching a movie or journaling after working hours.

+ Kết bài: Một kết bài tốt nhìn như sau:

 • Ngắn gọn xúc tích

 • Trả lời được đề

In conclusion, people cannot achieve the goal of balancing working and living due to the pressure of maintaining a stable financial state as well as projecting a positive image to meet the requirements of society. However, the modification in working styles and the division of household work could be plausible to solve the problem.

- Bước 5: Kiểm tra lại bài viết

Bước này tuy không mất nhiều thời gian nhưng lại vô cùng quan trọng vì bạn phải đọc lại bài viết của mình để kiểm tra lỗi về ngữ pháp và chính tả. Cho đến bước này, bạn không thể sửa được idea nhưng những lỗi nhỏ nhặt về ngữ pháp và chính tả trong lúc viết thì hoàn toàn có thể sửa lại bạn nhé!

2.3 Dạng Discussion essay

So với dạng Argumentative essay thì dạng này ít phổ biến hơn trong IELTS General Writing Task 2. Dạng này yêu cầu người viết phải bàn về cả 2 mặt của vấn đề được nêu ra trong đề bài và sau đó đưa ra ý kiến cá nhân.

Một số đề mẫu của dạng này:

 • Some people believe that pop stars deserve to earn more money than classical music performers. Some disagree. Discuss both views and give your own opinion.

 • Some human activities have negative effects on plant and animal species. Some people think it is too late to do anything about this problem while others think effective measures can be taken to improve this situation. Discuss both views and give your opinion.

Cách viết dạng Discussion Essay

Đề: Some people think that good planning is the key factor for success in life. Others think that there are more important factors that lead to success (hard work, luck). Discuss both views and give your own opinion.

- Bước 1: Phân tích đề bài và xác định câu trả lời

Ngay sau khi hiểu được 2 quan điểm, bạn phải xác định được ý kiến của mình sẽ đồng tình với quan điểm nào. Do những vấn đề đưa ra trong phần thi IELTS Writing Task 2 thường không có quan điểm nào tối ưu hay đúng nhất, bạn hãy lựa chọn quan điểm nào mà bạn dễ viết nhất.

- Bước 2: Lập dàn ý

Bước này sẽ giúp bạn hệ thống tất cả các ý tưởng mà bạn nghĩ ra cho bài viết của mình. Ngoài ra, dàn ý còn giúp bạn thiết lập một idea flow hoàn chỉnh và mạch lạc, bạn sẽ khó mà viết lạc đề được.

- Bước 3: Viết bài

+ Mở bài:

 • Paraphrase lại câu hỏi trong đề bài

 • Viết thesis statement - nêu quan điểm rõ ràng định hướng bài viết.

To be successful in life, some individuals are of the opinion that wise arrangement skill is of utmost importance. However, others opine that various elements including hard work and luck also contribute to success. From my perspective, the combination of multiple factors can ensure great achievement for people.

+ Thân bài: Bạn có thể chia phần thân bài ra thành 2 đoạn như sau:

 • Quan điểm không đồng tình

 • Quan điểm đồng tình

On the one hand, good planning offers individuals clear goals and suitable allocation of resources. Regarding the former advantage, wise planning can help people to identify exactly which direction they should follow in the future. Arrangement in advance provides us more opportunities to look forward and examine the benefits and drawbacks of each goal that we set, thereby reducing the risks involved and increasing the chances of success. In addition, thanks to good planning skills, individuals may reasonably allocate resources that they currently have. For example, if one desires to open a coffee shop, by planning the financial stages as well as economic knowledge and competency beforehand, he can decide on the scale of his business and predict future interest generated from the business. Therefore, there are high chances that he will be successful.

On the other hand, despite the significance of good planning, other factors such as diligence and fortune also shares equal importance. To begin with, being hard-working is undoubtedly the first and foremost crucial factor in determining one’s success. Despite the number of failures we have to face in life, there are still possibilities of success once we are consistent in accomplishing our goals. Not to mention that sometimes, luck plays a pivotal role in defining the success of people. Even though being fortunate cannot be scientifically explained, we all accept that luck does share almost the same level of importance in defining one’s success.

+ Kết bài: tóm tắt lại câu trả lời của bản thân và không được đưa thêm ý mới vào

In conclusion, although I agree that good planning is crucial, other factors such as being hard-working and lucky may also result in success in life.

- Bước 4: Kiểm tra lại bài viết

Bước này tuy không mất nhiều thời gian nhưng lại vô cùng quan trọng vì bạn phải đọc lại bài viết của mình để kiểm tra lỗi về ngữ pháp và chính tả. Cho đến bước này, bạn không thể sửa được idea nhưng những lỗi nhỏ nhặt về ngữ pháp và chính tả trong lúc viết thì hoàn toàn có thể sửa lại bạn nhé!

2.4 Dạng Question essay

Dạng bài này khá ít khi xuất hiện và đây được xem là dạng bài khó nhất trong IELTS General Writing Task 2 bởi vì thí sinh phải phân bổ thời gian hợp lý để trả lời hoàn chỉnh 2 câu hỏi.

Một số đề mẫu của dạng này:

 • In some parts of the world, people try to find out one’s own family history. Why do people do this? Do you think it is positive or negative?

 • Environmental damage is the problem of most countries. What factors damage the environment and who should take responsibility?

Cách viết dạng Question essay

Đề: Many people use written language in a less formal and more relaxed way. Why? Does this development have advantages and disadvantages?

- Bước 1: Phân tích câu hỏi

Đây là bước quan trọng và dễ nhất khi làm dạng bài này. Nhờ bước này bạn mới có thể xác định được yêu cầu đề, để từ đó hình thành nên dàn ý đúng cho bài viết của mình.

- Bước 2: Lập dàn bài

Bước này sẽ giúp bạn hệ thống tất cả các ý tưởng mà bạn nghĩ ra cho bài viết của mình. Ngoài ra, dàn ý còn giúp bạn thiết lập một idea flow hoàn chỉnh và mạch lạc, bạn sẽ khó mà viết lạc đề được.

- Bước 3: Viết bài

+ Mở bài: Sử dụng các phrase có chức năng nêu ra một vấn đề, một hiện tượng, hay sự thật chứ bạn không nên sử dụng các cụm từ nêu quan điểm của một số người như kiểu “Some people are of the opinion that…”

Today, the written language of many people is more casual and conversational than that of others. The two primary contributors are modern technological innovations and the casual, convivial informal communication style. This development is a massive step in the right direction since it will make exchanging information more straightforward and more approachable.

+ Thân bài: Bạn có thể chia phần thân bài ra thành 2 đoạn như sau:

 • Body 1: Trả lời câu hỏi đầu tiên

 • Body 2: Trả lời câu hỏi 2

First, the proliferation of contemporary technology, such as the Internet and messaging applications, is the principal cause of widespread informal language. From WhatsApp to Facebook Messenger, endless platforms are integrated with an instant messaging feature. As Internet users rise, the texting culture of using abbreviated phrases and humorous expressions has grown increasingly prevalent. Another reason is that working lives would seem uninviting and hostile without informal communication. Indeed, informal one-liner messages and casual encounters often bond a business together. They enable the on-boarding of new staff and the exchange of knowledge more efficiently.

Personally, the tendency to adopt casual written language offers clear benefits. First, informal communication through texting or post-it notes is faster and simpler to understand, and anybody may utilize it in any circumstance. Formality also impairs communication flexibility. For instance, everyday language enables employees to access several channels simultaneously, such as text messages, Facebook messages, and Tweets, rather than being confined to email alone. Moreover, the formal structure of employee engagement may be intimidating, which is where an informal approach can be beneficial. If an employee is not reaching required standards or punctuality, a lighthearted text message containing emojis may typically resolve the issue. On the other side, officially documenting these occurrences might undermine the employee's loyalty and confidence.

+ Kết bài: tóm tắt lại câu trả lời của bản thân và không được đưa thêm ý mới vào.

In conclusion, the Internet and informality's pleasant nature are the two most influential factors in the rising popularity of the informal language. This is a genuinely advantageous development since it promotes more effective and welcoming communication.

- Bước 4: Kiểm tra lại bài viết

Bước này tuy không mất nhiều thời gian nhưng lại vô cùng quan trọng vì bạn phải đọc lại bài viết của mình để kiểm tra lỗi về ngữ pháp và chính tả. Cho đến bước này, bạn không thể sửa được idea nhưng những lỗi nhỏ nhặt về ngữ pháp và chính tả trong lúc viết thì hoàn toàn có thể sửa lại bạn nhé!

Không nên mất quá 40 phút để làm Writing Task 2. Khi bạn luyện tập, hãy nghiêm khắc với bản thân. Thực hành tốt nhất là thực hành theo thời gian trong các điều kiện thi. Ban đầu có thể khó, nhưng nó sẽ giúp bạn đạt được mục tiêu IELTS của mình.

https://ieltstutors.org/ieltstutors-tips-blog/academic-task-2-tips-for-writing-discursive-essays

📌 Tìm hiểu thêm các dạng bài có liên quan với nhau:

 • Cách viết Writing task 2 dạng Agree or Disagree

 • Argumentative essay IELTS sample

 • Cause and Effect essay format IELTS

 • Discussion essay IELTS sample

📘 Tham khảo thêm từ vựng và cấu trúc:

 • IELTS Writing task 2 Vocabulary

3. Giải đáp các câu hỏi thường gặp

Nếu không viết được 400 từ trong phần thi IELTS General Writing Task 2 thì có sao không?

Trên thực tế, ngay cả khi thí sinh không viết đủ 400 từ trong phần thi IELTS General Writing Task 2 cũng không sao. Vì ở nội dung này, đề bài chỉ quy định số từ tối thiểu là 250 từ. Do đó, thí sinh hoàn toàn có thể viết đến 1000 từ hoặc dưới 400 từ (nhưng trên 250 từ) mà không lo bị phạt.

Các chủ đề thường gặp trong phần thi IELTS General Writing Task 2 là gì?

 • Today, many people use the internet and smartphones to transfer money to friends, family, and businesses. Is this a positive or negative development?

 • In some parts of the world traditional festivals and celebrations have disappeared or are disappearing. What problems is this causing? What measures could be taken to counter this situation?

 • Some people today have argued that countries should interfere less in the affairs of other nations. To what extent do you agree or disagree?

 • Nowadays, distance-learning programs have gained in popularity, but some people argue that online courses can never be taken as good as those taken at a college or university in person. To what extent do you agree or disagree?

 • There is more and more outrage and anger common in society today. Why is this? Is this a positive or a negative development?

 • People living in the 21st century have a better life quality than people who lived in previous times. To what extent do you agree or disagree?

 • The best way to make the road transport of goods safer is to ask drivers to take a driving test each year. To what extent do you agree or disagree?

 • In marriages today, some argue that it is the responsibility of both spouses to earn a living for the family. To what extent do you agree or disagree?

Cần có tất cả bao nhiêu đoạn văn trong phần thi IELTS General Writing Task 2?

Thông thường, bài luận IELTS General Writing Task 2 sẽ bao gồm 1 đoạn mở bài, 2 - 3 đoạn thân bài và 1 đoạn kết bài. Tổng là 4 - 5 đoạn văn.

Có thể mắc bao nhiêu lỗi chính tả trong phần thi IELTS General Writing Task 2?

Nếu thí sinh chỉ mắc 1 hoặc 2 lỗi nhỏ, và những lỗi đó không làm thay đổi ý nghĩa của bài viết thì khả năng cao là điểm số không bị ảnh hưởng. Tuy nhiên, dù vậy thì thí sinh cũng không nên chủ quan và hãy cố gắng hạn chế tối đa việc mắc lỗi chính tả.

Qua bài viết trên, DOL đã cung cấp cho bạn những thông tin cần thiết về IELTS General Writing Task 2 cũng như cách để chinh phục từng dạng bài cụ thể. Chúc các bạn ôn luyện Writing hiệu quả!

Đăng ký test đầu vào IELTS miễn phí và nhận tư vấn

Nhắn tin DOL qua Facebook

Click để nhắn tin với DOL qua fanpage chính

Gọi điện liên hệ

Liên hệ DOL qua hotline miễn phí: 1800 96 96 39

DOL có 15+ cơ sở tại TP.HCM, Hà Nội và Đà Nẵng

Click để xem địa chỉ chi tiết

promotion-backgroundpromotion-background